Jdi na obsah Jdi na menu

Období Vodnáře

DOBA  A NEPOKOJE PLUTA

 

Připadá mi, že (na tomto místě) o Plutu nejlépe rezonuje to, co již o něm uvedl Jan Kefer: „Astrologicky symbolizuje intuici, touhu po moci, krize, převraty, smyslnost, násilí, skryté neprobádané síly, působící pozvolna.“ Jako případ z minulosti uvádí Květoslav Minařík: „Na začátku druhé světové války vstoupil Pluto do znamení Lva, jehož první stupně vždy znamenají významné politické světové události“. Pluto ve Lvu je v exaltaci, tj. povýšení. Stručně může být řečeno i to, že válkám Pluto dost „nahrává“.

Nyní – na konci roku 2023 – stále trvají značné světové nepokoje (válka na Ukrajině a na blízkém východě) a rezonuje to i astrologicky: Pluto (coby signifikátor - z těch negativních stránek krize, nepřátelství atd.) se nachází již pár let v Kozorohu a lze se také ovšem ptát: a bude tam ještě dlouho? Naštěstí ale nebude – brzy, již koncem ledna 2024 vstoupí Pluto do Vodnáře, kde je oslaben „v pádu“ (podle některých autorů) a již se ani nebude v blízké době retrográdně vracet do Kozoroha.. Tento úvodní plutonský prvek jsem si už dříve (při covidu) pojmenoval jako primární. Kromě Pluta jsou tu i další konstelace planet (sekundární), které vyhlížejí pro světové dění příznivěji, než to doposud bylo. A jaké jsou ty „první stupně“, které „znamenají významné politické světové události“?

Tímto počátkem se jeví den 27.1.2024

Pluto vstupuje (návrat) do Vodnáře (pozice na 0°12´), konjunkce se Sluncem 20.1.

trigon Jupiter/Venuše, - trigon Mars/Uran, - konjunkce Mars/Merkur, -  sextil Jupiter/Saturn, -

sextil Saturn/Venuše, - sextil Pluto/Neptun.

Vypadá to tak, že těchto příznivých konstelací (která jsou převažující) a silných konstelací (přesnějších, s radixem do dvou stupňů - jsou ozn. tučně) je tu dost.(pozn.: příznivcům astrologie tyto konstelace snad něco říkají. Tyto aspekty, potažmo závěr, jsem již uváděl koncem října 2x, z toho 1x na Fb.)

Historicky vzato, můžeme se ptát, kdy byly lepší časy, než jsou dnes. Říkává se (a říkám i já), že hezky bylo na konci šedesátek a v sedmdesátkách. Takto lidem spontánně pociťováno mohlo být asi v režimech s liberální demokracií, ale v režimech s autoritářským vládnutím (jako SSSR) nebo jinak s nesvobodným vládnutím (tzv. lidově demokratickým jako ČSSR) tu nějaké „radosti“ byly jen omezené.   

Ohledně šedesátek, byl tu (ponejvíce v USA) nástup „Hnutí lidských možností“ a jeho populární odnož New Age s mnoha čelnými postavami Nového vědomí, jako např. Stanislav Grof, John Lilly, Timothy Leary a mnoho dalších. V knize „Nové horizonty“ Nevill Drury tu uvádí jednu charakteristickou „větší sílu shromažďování“ takto: „Po setkání s Allenem Cohenem, vydavatelem The Oracle, bylo domluveno, že by se mělo konat větší shromáždění lásky v San Franciscu, shromáždění lásky, na které by se vzpomínalo dlouhá léta. Plánované datum bylo 14.ledna 1967 odpoledne. Mělo se konat Shromáždění kmenů pro lidské be-in v Golden Gate Park… tentokrát se shromáždilo 10 000 lidí ve spojení lásky a aktivizmu. Byl to šťastný den, protože jak astrolog A. Hollingsworth vypočítal, měl to být okamžik… Byla to zvláštní příležitost vhodná k nějaké pozitivní demonstraci lidské komunikace.“ Také jsem si to datum 14.1.1967 nastavil do astr. programu a charakteristické převažující příznivé aspekty planet tu jsou (jen velmi zjednodušeně: 8 sextilů, 5 trigonů, 3 konjunkce).

V sedmdesátkách (paralela: astrologicky 29.1.1971 konj. Neptun/Jupiter/Mars ve Střelci), kdy dost kvetla kultura, umění a vůbec svoboda člověka – ve Střelci (kde vládne Jupiter) se nacházel Neptun (který zde také byl v domicilu). Květoslav Minařík uvádí o tomto postavení: „Ve znamení Střelce bude (psáno v sedmdesátých letech) působit na zlepšení poměrů ve světě“… nebo „Neptun však není z astrologického hlediska vždy "zlou" planetou. Je jen nepřítelem zpovrchnělého rozumářského hlediska". Z těch zlých stránek Neptuna nutno asi zmínit (jeho) téma komunismu (potažmo totality), který tehdy přímo zářil v SSSR a státech východní Evropy. A pokud se dostal i na dálný východ, jako ve Vietnamu, kde vojska USA nevhodně agresí zasahovala, až nastávaly doma protesty mladých. Byl tu znát zdravý idealismus, hnutí hippies,svobodomyslnost, vlna nových, často až (neptunsky) iracionálních témat a přístupů v umění. Dá se tu možná hovořit o charakteristickém "období Střelce".  

Astrologicky posuzováno, někteří lidé už snad shledávali či očekávali příchod šťastnějšího Věku Vodnáře. Nabízí se ale samozřejmě otázka, kde by měl být jeho počátek… Také astronomie zná, že existuje dlouhoperiodický kuželovitý pohyb zemské osy, její pohyb se nazývá precese, dochází k posunu jarního bodu po ekliptice. Celý kruh osy projde přibližně za 25 800 let. Existuje koncepce (ovšem nikoliv astronomická), že od nynější etapy Ryb přejdeme (či procházíme) do etapy znamení Vodnáře, nicméně v celku pro etapu Ryb - nevidím tu moc typických "rybích" charakteristik (kromě křesťanského nástupu v počátcích) a taktéž otázka jeho konce – kdy? 

Kratší epochy jsou znát, to ano, ale nemohu je nazývat „věk“, ale jen „období“, čili predikuji (resp. jen doufám) příchod Období Vodnáře (pro víceméně lepší časy), začínající datem 27.1.2024. A kdy že mu může být konec? Zajisté to nebude až tehdy, kdy Pluto odejde z Vodnáře do Ryb (tento pohyb chápu jako primární prvek). Bude záležet též na dalších konstelacích ostatních planet (zřejmě „zlejších“ planet a konstelací) jako sekundární prvek. A samozřejmě také: konec tohoto období (doufám, že šťastnějšího) by měl přijít dříve, než nastane odcházení Pluta (v roce 2044). Paralela: Konec 2. světové války bych také nečekal, až Pluto odejde ze Lva. Určení tohoto „sekundárního konce“ by bylo poměrně pracné, přibližné a někdy ani ne tak důležité. Obecně asi platí, že lidé možná chtějí znát kdy skončí zlé časy, ale asi je moc nezajímá, kdy skončí dobré časy.  

 

A co nás možná může čekat?. Období v počátku ještě nelehké, nesnadné, protože touha po svobodě a smysluplnosti nebude hned vyslyšena, Je tu ve hře Pluto a Vodnář, Pluto a nrepřímo i Uran (jako vlátce ve Vodnáři) coby vesmírný učitel. Pluto i Uran také představují změny, některé plutonské šílenosti předchozího období se spíš budou uransky racionalizovat, což může být koneckonců plodné, progresivní, prosazující humanismus, Tedy období svým způsobem i radostné tím, že už to nebude beznadějné, hrozí převraty, možná i četné demonstrace v Rusku. Nadále niikdo nebude chtít odstupovat ani jednat o míru, ale možná mnozí v Rusku budou Putina chápat jako strůjce zla, resp. stane se neoblíben…Takto jen pro začátek. Období bylo mnou takto viděno do budoucna zejména tam na východě. Jinak u nás - kromě voleb a peněženek - to bude dost podobně, jen vše „přiměřeně, přiměřeně“

.

Počátky (reálné i predikované) můžeme shrnout časově:

21.1. 2024 - vstup Pluta do Vodnáře (primární prvek pro Období Vodnáře), jeho konec v r. 2044

27.1. 2024 – počátek Období Vodnáře (sekundární prvek), jeho konec je (nyní) neznámý

27.1. 2024 – osobně, jsou tu převážně nepříznivé tranzity pro Putina

10.2. 2024 - podle Čínského horoskopu přichází Rok Draka a s ním i jeho tvořivá pozitivní energie, naděje na nové začátky, stabilita.

     Ty časy jsou tak blízko u sebe - no není to zvláštní? Náhoda nebo vesmírné zákonitosti?

 

         František Nepustil   31.12. 2023

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

František Nepustil - Příklady č. 1 a 2 autora

2. 2. 2024 17:30

Světový příklad č.1 nového Období (změny):
EuroZprávy.cz 11.2.2024: Čtyřletá pomoc EU pro Ukrajinu ve výši 50 miliard eur, na které se lídři členských zemí dohodli ve čtvrtek, je silným vzkazem ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi….Podle slov Orbána bylo Maďarsko dlouho proti dohodě, následně představilo alternativní návrh a nakonec po rozsáhlých jednáních podpořilo kompromisní řešení.

Český příklad č.2 nového Období (změny):
24. 1. 2024 Ústavní soud (ÚS) zamítl návrh poslanců hnutí ANO, kteří napadli nižší valorizaci penzí.
Zpravodaj Vojtěch Šimíček: „Podstatou základního práva na přiměřené hmotné zabezpečení ve stáří je záruka důstojného života. To znamená spravedlivý a přiměřený důchod, nikoli jeho automatické navyšování,“
A bylo dále řečeno i to, že ten spravedlivý a přiměřený důchod má být i směrem do budoucna (těm nastávajícím důchodcům). Systémově zřejmě platí: Spravedlnost je víc než momentálně nacpaná peněženka.

Astro - Období Vodnáře

23. 1. 2024 23:17

Za mě trochu dlouhé čtení, ale nakonec jsem nelitoval. Autor si naložil velký poznávací balík, ale jinak to možná nejde.

Astro - Re: Období Vodnáře

25. 1. 2024 19:20

Ono by to zkrátit šlo, ale zase bych riskoval, že něčemu v kontextu nebude rozuměno.